Meanwhile in Odessa | UNICEF

Deze online documentaire is in 2012 gestart, enkele maanden voor het EK in Oekraïne. De vijf jongeren die we volgen staan symbool voor de circa 100.000 straatjongeren in dit land. Ze vertellen zelf gedurende drie jaar hun verhaal. Verder volgen we Ina Nik, ze is een van de hulpverleners van het opvangcentrum The Way Home, en een belangrijk vertrouwenspersoon van de straatjongeren. Anton en Andrej worden door het opvangcentrum The Way Home opgevangen, ze wonen er en gaan vandaaruit naar school. Oleg, Andrej en Vlad zwerven dag en nacht op straat. Ze staan in contact met de hulpverleners en zijn welkom in het opvangcentrum.

Ondertussen in Odessa

Hordes voetbalsupporters doen de komende weken de prachtige Oekraïense havenstad Odessa aan. Maar weinigen zullen kennis maken met Peter, Olga, Anton en ruim 100.000 andere jongeren in Oekraïne die zich staande proberen te houden in van straatdrugs, alcohol en nalatigheid. Op de dag van de start van het EK lanceren we speciaal voor en over deze jongeren een website.

Hordes voetbalsupporters doen de komende weken de prachtige Oekraïense havenstad Odessa aan. Ze zullen lachend en zingend over de sjieke boulevards lopen en versteld staan van de mooie auto’s en luxe winkels. Maar weinigen zullen kennis maken met jongeren als Peter, Olga, Anton en ruim 100.000 andere jongeren in Oekraïne die zich staande proberen te houden in een hele andere wereld. Een wereld van straatdrugs, alcohol en nalatigheid van ouders en de maatschappij.  

‘s Werelds snelst groeiende hiv-epidemie vindt plaats onder deze jongeren. UNICEF en de Postcode loterij willen jongeren als Peter, Olga en Anton een gezicht geven. Niet om een schaduw te werpen op het voetbalfeest. Maar wel omdat ook zij recht hebben op aandacht. Op de dag van de start van het EK lanceren we speciaal voor en over deze jongeren een website.

Het leven van Peter

Op een virtuele stadskaart volgen we gedurende drie jaar Peter, Olga en Anton in hun strijd om te overleven en geven we het Nederlandse publiek een inkijkje in het leven van jongeren in deze regio en in het werk van UNICEF. Geen momentopname, maar de bittere werkelijkheid van het leven dat zij hebben. Naast deze jongeren volgen we ook de maatschappelijk werkers en UNICEF medewerkers die samen met de jongeren werken aan hun terugkeer in de maatschappij. De lancering van de website start met het volgen van Peter. Een 13-jarige jongen die een tijd op straat heeft geleefd, maar mede dankzij UNICEF een tweede kans heeft gekregen. Nieuwsgierig? www.unicef.nl/ondertusseninodessa

Volg Oleg en anderen in de straten van Odessa

11 april 2013

Op vrijdag 12 april wordt weer internationaal aandacht gevraagd voor straatkinderen. UNICEF Nederland doet dit door middel van een unieke multimediale docu waarin vijf straatjongeren in de Oekraïense stad Odessa worden gevolgd https://vimeo.com/daimonx.

Hun verhalen staan symbool voor de circa 100.000 jongeren in Oekraïne die iedere dag overleven op straat. Op onze website www.ondertusseninodessa.nl vertellen deze jongeren zelf gedurende drie jaar hun verhaal. Lindy Laagewaard (UNICEF) is een van de makers en vertelt kort wat je kunt verwachten: ‘Tijdens een nachtelijke patrouille in de straten van Odessa ontmoette ik een jaar geleden Oleg. We waren op pad met hulpverleners van het opvangcentrum voor straatkinderen. Oleg had geen ouders meer, leefde op straat en kwam gewond naar het hulpverlenersbusje voor straatkinderen. Wat me raakte is dat je een jongen ziet, die helemaal alleen is en denkt dat hij er niet toe doet. ‘

Door vochtige kelders en kruipruimtes

Oleg is een van de vijf straatjongeren die we volgen. Lindy: ‘We gaan met deze jongens mee de straat op. Ze laten ons zien waar ze slapen hoe ze leven. Vochtige kelders, kleine kruipruimtes, we zijn met een klein team en komen heel dichtbij. Wat me steeds weer raakt is de eenzaamheid en de kwetsbaarheid van deze kinderen. Ze staan er helemaal alleen voor, niemand die hen beschermt, al een leven vol narigheid achter de rug.’ Twee van de vijf jongeren, Anton en Andrej worden al opgevangen door The Way Home, een organisatie die UNICEF met behulp van de Postcode Loterij helpt bij het opvangen van straatkinderen.

Gaan we hem vinden?

Afgelopen februari reisde Lindy samen met beeldjournalist Daimon Xanthopoulos opnieuw af naar Odessa: ‘We wilden heel graag weten hoe het met Oleg ging, de vorige reis hadden we hem niet kunnen vinden. De laatste berichten uit de Oekraïne waren dat Oleg waarschijnlijk in de gevangenis was beland. En we hoorden in het najaar van 2012 dat zijn vriendin Luba zwanger was. We gingen opnieuw naar hem op zoek. Omdat we geen idee hadden waar we moesten beginnen zochten we eerst zijn vriendin Luba op bij haar familie. Maar in plaats van Luba troffen we het drie maanden oude zoontje van Oleg aan bij de moeder van Luba. Een prachtige baby geboren in bizarre omstandigheden. Maar geen Luba en geen Oleg. Op zo’n moment weet je niet waar een verhaal naartoe gaat. Volgen we iemand die we nooit in beeld zullen krijgen?’

Oekraïne snelst groeiende aidsepidemie, UNICEF brengt straatjongeren in beeld

29 november 2012

Op een paar uur vliegen hier vandaan ligt Odessa, een prachtige havenstad in Oekraïne. Maar achter deze stad schuilt ook de snelst groeiende hiv en aidsepidemie ter wereld. Op Wereldaidsdag presenteert UNICEF een unieke multimediale documentaire dat straatjongeren volgt in hun strijd om te overleven.

Ondertussen in Odessa

In Oekraïne is het aantal hiv-geïnfecteerden de afgelopen tien jaar met maar liefst 250% gestegen. Onder de slachtoffers veel straatjongeren. Op het online platform ‘Ondertussen in Odessa’ volgt UNICEF gedurende drie jaar een aantal Oekraïense zwerfjongeren in hun strijd om te overleven. Via een virtuele stadskaart, korte videofragmenten, fotoverhalen en reportages kom je middenin het leven van straatjongeren in Oekraïne terecht.

Oleg

Straatleven met prostitutie en drugs

Als gevolg van een onveilige thuissituatie met drank- en drugsgebruik, geweld en armoede, vluchten veel jongeren in Oekraïne de straat op waar zij in aanraking komen met prostitutie en drugs. In het land lopen ruim 85.000 kinderen en jongeren het risico op hiv-infectie. Kinderen die vaak op straat leven, maar eigenlijk op school zouden moeten zitten. In 2012 gaf de Nationale Postcode Loterij UNICEF de kans om deze jongeren letterlijk uit de goot halen. Het zijn bepaald geen aaibare jongeren, ze zijn vervuild, ver van de wereld en doen dingen die het daglicht niet kunnen verdragen. Maar uiteindelijk zijn het kinderen. Kinderen die een tweede kans verdienen.

Kinderen lopen gevaar door aanhoudend geweld in Oekraïne

20 mei 2014

UNICEF maakt zich ernstige zorgen over de kinderen in Oekraïne. De voortdurende onrust en de gewelddadige demonstraties en bezettingen hebben een schadelijke impact op hun leven. 

Peter Gonchar uit Odessa is een van de jongeren die betrokken is geraakt bij de demonstraties. Toen de politieke onrust in het land begon, is hij samen met andere kinderen door de overheid geronseld. Hij zou tegen betaling gaan demonstreren voor de regering. De groep betogers vertrok op 19 februari vanuit Odessa richting Kiev. Onderweg zijn zij door tegenstanders van de regering aangehouden, dit incident is vastgelegd op film. Hierop is te zien dat Peter (blond haar) en anderen op hun knieën worden gedwongen en hun excuses moeten aanbieden. Sindsdien is er niets meer van hem vernomen.

Vlad

Kwetsbare kinderen

Peter is een van de circa 100.000 kinderen en jongeren in het land die op straat overleven. Maar bijvoorbeeld ook Andrey en Vlad zijn als gevolg van een onveilige thuissituatie met drank- en drugsgebruik, geweld en armoede op straat terechtgekomen. Er wordt amper naar hen omgekeken, en nu nog minder door de onrust in het land.

Deze extra kwetsbare kinderen lopen momenteel nog meer gevaar om in een situatie van uitbuiting, prostitutie en drugsverslaving terecht te komen. Bovendien vindt onder hen een van de snelst groeiende hiv-epidemieën van dit moment plaats.

Ondertussen in Odessa

Om zoveel mogelijk extra kwetsbare kinderen te begeleiden naar een betere toekomst, is het UNICEF-project Ondertussen in Odessa opgezet. UNICEF helpt straatkinderen in Oekraïne (en Moldavië) met de juiste zorg en we geven hen een gezicht. Sinds twee jaar volgen we zes jongeren en Ina Nik, een hulpverlener van het opvangcentrum The Way Home. Hun leven is te volgen op Ondertussen in Odessa.

Met alle kinderen, behalve Peter, is er momenteel nog contact. Ze verblijven in en rondom The Way Home – dat momenteel vol zit met jonge kinderen – en ze komen regelmatig langs of worden door hulpverleners opgezocht.

Extra hulp voor kinderen

Maar niet alleen de straatkinderen hebben extra zorg nodig, ook kinderen die thuis leven, lijden onder de onzekere en gevaarlijke situatie in het land. Met name in en rondom Donetsk, in het oosten van Oekraïne, neemt het geweld toe. De vraag naar psychosociale hulp voor kinderen is gestegen en de toegang tot onderwijs en gezondheidszorg voor kinderen is verstoord. Het is gevaarlijk en schadelijk voor de gezondheid van een kind om getuige te zijn van geweld of erbij betrokken te zijn. UNICEF roept alle partijen op om hun uiterste best doen om kinderen en hun families te beschermen en te ondersteunen waar nodig!

Website Publication [UNICEF & Postcodeloterij]