children in the goldmines

Documentaire maker en fotograaf Daimon Xanthopoulos: “Iedereen die ik spreek is tegen uitbuiting en vooral tegen uitbuiting van kinderen. Toch blijkt het verhaal van de goudzoekertjes in Burkina Faso de media niet genoeg te roeren voor een bredere publicatie dus vandaar deze expositie vorm. Terwijl er op de financiële handelsmarkt sprake is van een goudkoorts en de koers van goud maar blijft stijgen, graven er kinderen aan de andere kant van de wereld op 100 meter diepte kinderen naar goud. Onder onleefbare omstandigheden hakken ze met handwerktuigen naar het geel kleurige edelmetaal. In de zelf gegraven tunnels dalen ze verticaal de aarde in met slechts een zak lamp op het hoofd gebonden. Na uren werk klimmen ze weer naar boven, uitgeput en snakkend naar zuurstof. Longinfecties en schimmels zijn na het instorting de grootste gevaren. 

In Nederland spreken we dagelijks over eerlijk voedsel, schone energie en slavernij vrije chocolade maar de duizenden kinderen die dagelijks graven naar goud,  blijft jaar in jaar uit doorgaan. Terwijl goud momenteel de beste en meest solide investering is en daarom de basis van ons financiële systeem leven de mensen en gemeenschappen die het opgraven in diepe armoede en zonder enig toekomst perspectief. Ze moeten hun gevonden goud door gebrek aan mogelijkheden lokaal verkopen aan handelaren tegen een honderdste van de uiteindelijke marktprijs. Waarom vinden we het belangrijk dat bananen en chocolade eerlijk worden geproduceerd en accepteren we wel dat de basis van ons bankwezen of de bezegeling van een huwelijk, gedaan wordt met goud dat door kinderen uit de aarde moet worden gegraven zonder enige vorm van toekomst of eerlijke verdeling van de winst.