Hart voor de stoomclub

Na een leven vol treinen lukt het mensen als Piet Lubbers niet om afscheid te nemen van de stalen machines. Op het Corusterrein in IJmuiden pleegt een hechte club mensen dagelijks onderhoud aan rijdend materieel, zoals stoomtreinen.

Het is woensdagochtend als er een harde stoomfluit klinkt door de werkplaats.

„Koffie!”, roept mede-oprichter van de Stoomclub, Piet Lubbers (83). De Corus-kantine vult zich langzaam met gezellig geroezemoes. In de hoek staat een televisie aan, waarop rijdende stoomlocomotieven te zien zijn. Dit is de werkplaats van Corus Stoom IJmuiden: een hechte club mensen die dagelijks onderhoud pleegt aan rijdend materieel, zoals stoomtreinen en wagons.

Daarnaast rijden ze een aantal zondagen per jaar een rondje over het staalindustrie terrein voor belangstellenden van buiten Corus. Jong en oud komen dan kijken naar de oude stoomtreinen en het industriële landschap met hoogovens en walserijen. Op die dagen doen de ouderen hun mooiste conducteurspak aan en zijn dan ook even opa. Herman de Ru (63) is er doordeweeks niet veel. Werken in de werkplaats is niet zijn passie. Maar als de trein gaat rijden geniet hij als conducteur, onder de mensen. „Het is zo leuk die blije kindergezichtjes te zien stralen”, roept De Ru, terwijl hij een jongetje de trein uit tilt. In de koffiewagon staan de vrouwelijke vrijwilligers. Daar kun je naast hete koffie ook stroopwafels en gevulde koeken halen. Bij een korte stop mogen de reizigers de trein uit om foto’s te maken en kunnen de kleinere kinderen onder begeleiding even rondneuzen in de stoomlocomotief. Eenmaal terug op het perron wacht een snelle krentenbol, en dan op voor het volgende rondje.

Na een leven vol treinen is stoppen voor de mannen geen optie. Zaterdagochtend hangt Piet Lubbers aan zijn trein op weg naar de waterput. De stoomketel moet bijgevuld worden voor de rit van morgen. Hij is volledig in zijn element met de trein. Niet alleen de passie voor treinen bindt de leden zo. Kennisoverdracht op de jongere generatie is belangrijk voor het behoud van de staalmachines. „Wij zijn een vereniging waar plaats is voor positieve doeners met een hart voor historisch materieel.”

gepubliceerd in Trouw 13-01-2007